måndag 18 maj 2015

Girighetens pris

En av anledningarna till att jag såg filmen, var att den var italiensk. Det är inte ofta, som jag ser en film där språket inte är antingen engelska eller svenska. Jag tyckte mycket om den. Varför? Av många anledningar, den kändes aktuell med fokus på det ekonomiska läget i Europa. Den hade ett speciellt sätt att presentera handlingen, då vi fick se den i tre kapitel, där historien visades om igen, men utifrån 3 personers upplevelser och det var perfekt tyckte jag. Såå, summa summarum, en mycket sevärd film ur mitt perspektiv.

I skymningen sjunger koltrasten av Linda Olsson

En bokcirkel bok som jag inte skulle valt själv. Det är en av fördelarna med en bokcirkel att få läsa böcker som några andra tycker är läsvärda. Nå, vad tycker jag om denna bok. Vackert språk, snälla människor, lugnt tempo. I början spännande för jag undrade: varför stänger hon in sig? Senare delen av boken tappade jag intresset och även fast två frågor, som jag aldrig fick svar på, dök upp, så räckte inte det för att jag skulle rekommendera den, som en bok man borde läsa, men ändå...helt OK.

onsdag 6 maj 2015

Dora Bruder av Patrick Modiano

När man läst den 119 sidor tunna boken förstår man verkligen att det är en Nobelpristagare som skrivit den. Patrik Modiano vill inte lämna det förflutna i glömska. Ett öde som Dora Bruders måste vi läsa om, uppröras över, även undra över, men framförallt inte glömma. Under 9 år sökte Modiano efter vad som gjorde att Dora Bruder rymde 2 gånger och var hon då var. Han hade läst en efterlysning i en tidning från 1941 och då började hans efterforskningar. Hans stil är långt ifrån sentimental, men man berörs hela tiden känslomässigt.
Nu fortsätter jag med Nätternas gräs på 137 sidor och Tack! Patrik Modiano för timmarna jag får tillbringa med ditt skrivna ord!

söndag 3 maj 2015

Familjen Bélier

Filmen är en s k feel good film som även fått det rosa märket av SF, vilket betyder att de rekommenderar den. Gör jag det? Nej. Det är en komedi. Skrattade jag? Nej. Tyckte jag att miljön, den franska landsbygden var mysig? Ja.
Slut!

Hägring 38 av Kjell Westö

Jag fick tillfälle att lyssna till författaren när han blev intervjuad på Stockholms stadsbibliotek. Han berättade om sitt författarskap och sina böcker och besvarade frågor från publiken. När någon där ställde frågan om slutet på Hägring 38 förbyttes den tysta publiken till en protesterande sådan. "Nej, nej, berätta ingenting. Det förstör för de som inte läst boken" löd protesterna. Jag hade inte läst boken då och blev naturligtvis nyfiken på just slutet. När jag sedan började läsa boken slogs jag av vad lite jag visste om det finska inbördeskriget. I skolan tillhörde historieämnet inte det som fängslade mest. Kanske berodde det på mig, men även på upplägget av ämnet på 1950-talet. Men tack vare google kan man nu förkovra sig snabbt och det gjorde jag efter att ha läst boken. Handlingen tilldrar sig  till stor del i slutet av 1930-talet, men personerna i boken har upplevt det finska inbördeskriget 1918 och konsekvenserna av det får vi läsa om. Boken är spännande och hemsk, men mycket bra.